nedeľa 25. mája 2014

Záznamové média


  • popíšte disketové mechaniky – rozdelenie, konštrukcia mechaniky, princíp čítania, formáty médií, vlastnosti médií 
  • popíšte CD-ROM mechaniky vlastnosti, konštrukcia mechaniky, princíp čítania, formáty médií 
  • popíšte mechaniky CD-R, CD-RW – charakteristické vlastnosti, princíp zápisu dát, typy médií 
  • popíšte DVD – formáty, štandardy, vlastnosti médií




DISKETOVÁ MECHANIKA


Disketová mechanika (FDD) je zariadenie pre čítanie a zapisovanie dát na pružné disky (inak disketa, floppy disk ...). Pripája sa na radič FDD, ktorý je buď súčasťou matičnej dosky počítača, alebo ako samostatný - na rozširujúcej karte. V súčasnosti sa pre svoju jednoduchosť a kompaktnosť používajú výhradne 3.5" mechaniky. Najnovšia generácia počítačov už FDD nepoužíva, napriek tomu je disketa jediné prenosové médium 100% kompatibilné so staršími počítačmi nemajúcimi USB.

Konštrukcia 3.5" FDD

Mechanika FDD je zariadenie určené mechanicky do tzv. 3.5" šachty skrinky počítača (podobne ako pevný disk). V prednej časti je štrbina pre vloženie diskety, tlačidlo, pomocou ktorého je možné disketu vybrať a LED kontrolka indikujúca činnosť mechaniky.

Konštrukcia diskety


Disketa je vlastne tenký pružný plastový kotúč o priemere 3.5" s nanesenou magnetickou vrstvou (obvykle oxid železa, alebo chrómu). Kotúč je uzatvrený v plastovom obale, ktorý ho chráni pred nečistotou a mechanickým poškodením. Puzdro je vystlané mäkkou vrstvou zabraňujúcou odieraniu kotúča. Pri zápise alebo čítaní sa kotúč otáča. V obale je vytvorená čítacia štrbina, zakrytá odsúvateľnými dvierkami, ktoré automaticky odkryjú štrbinu pri vložení diskety do mechaniky FDD.

Cez túto štrbinu sa na kotúč pritlačia kombinované (čítacie-mazacie-záznamové) magnetické hlavy, z každej strany kotúča jedna. Hlavy sa automaticky prisunú pri vložení diskety a odsunú pri jej vybraní. Dáta sú na diskete uložené magnetickým záznamom v sústredených kružniciach - stopách (track). Kružnice sú na oboch stranách média. Každá stopa je rozdelená ešte na sektory (sector), ktoré tvoria najmenší diel, na ktorý je možné zapisovať.

Základnými parametrami diskiet sú:

  • veľkosť diskety
  • počet sektorov
  • počet strán
  • hustota záznamu dát
  • kapacita -720 kB, 1,44 MB, 2,88 MB


Princíp čítania


Zasunutím diskety sa prisunú čítacie hlavy. Kotúč v diskete sa roztočí a hlava zaujme východiskovú pozíciu (v blízkosti vonkajšieho okraja kotúča, tzv. nultá stopa). Hlavy sa vysunú na požadovanú stopu pomocou krokového motora a závitovej tyče. Disketa sa pootočí na zadaný sektor a začne čítanie sektora. Proti neželanému prepísaniu obsahu diskety má 3.5" disketa otvor s mechanickým zakrytím. Zakrytie otvoru umožňuje zápis, jeho odkrytie bráni zápisu na disketu. Otvor na druhej strane diskety oznamuje mechanike FDD druh záznamu (DD, HD).


OPTICKÉ MECHANIKY


Optická mechanika je zariadenie používané v počítači slúžiace na čítanie alebo zápis dát na vymeniteľné optické dátové médium. Údaje sa čítajú z dátového média bezkontaktne – opticky (najčastejšie laserom). Týmto spôsobom je možné dáta aj zapisovať. Podľa typu média poznáme mechaniky pre čítanie a zápis kompaktných diskov (CD), DVD, HD DVD, Blu-Ray a HVD diskov a ich kombinácie. Je to periférne zariadenie počítača.
Optické médiá sa vo výpočtovej technike používajú pre uchovávanie (archivovanie), prenos, a výmenu dát. Dosahujú dobrý pomer nákladov na bajt uloženej informácie. Nahradili magnetické pásky a diskety, nie sú však vhodné pre pružné okamžité uloženie dát. Tu sa viac používajú elektronické flash pamäte.

Čítanie


Na čítanie a zápis sa dnes už takmer výhradne ako záznamové médium používa optický disk s priemerom 12 cm (alebo jeho odrody napr. menšia verzia 8 cm ... ). Princíp záznamu dát spočíva v bodových zmenách odrazivosti média. Plocha je osvetlená laserom a odrazené svetlo je snímané svetlocitlivým snímačom. Množstvo odrazeného svetla je interpretované ako logická jednotka alebo logická nula. Dáta na médiu sú uložené v špirálovitej stope začínajúcej v strede disku. Disk je vyrobený z polykarbonátového pružného výlisku, na ktorý je nanesená svetloodrazivá vrstva s obsahom zlata alebo striebra a ochranný lak. Pri tzv. lisovaných médiách (vyrábajú sa lisovaním povrchu matrice do polykarbonátu) je zmena odrazivosti dosiahnutá priehlbeninkami v povrchu odrazivej vrstvy. Pri napaľovaných médiách je zmena odrazivosti dosiahnutá zmenou farby jednotlivého bodu – tmavší bod menej odráža svetlo.


Zápis


Zápis na zapisovateľné (CD-R. DVD-R) médium sa docieli obdobne ako pri čítaní. Pri zápise sa pomocou laserového lúča zahreje bod na teplotu vyše 300 ˚C. Dôjde k nevratnej zmene farby a toto miesto odráža laserový lúč s menšou intenzitou – tmavé miesto.

Zápis na RW médium (CD-RW, DVD-RW) umožňuje opätovné uvedenie média do pôvodného stavu – jeho vymazanie. Počet možných prepisov sa uvádza okolo 1000. Na rozdiel od zapisovateľných médií má prepisovateľné médium v sebe chemickú vrstvu ktorá môže byť v amorfnej alebo kryštalickej štruktúre. Amorfná štruktúra rozptyľuje svetelný lúč lasera a kryštalická štruktúra ho prepúšťa. Zápis alebo zmena štruktúry citlivej vrstvy sa vykonáva zvýšenou intenzitou laserového lúča, čím sa vrstva lokálne zahreje a roztaví. Ak je toto žiarenie stále, vytvorí sa kryštalická štruktúra. Ak je striedavé, vytvorí sa amorfná štruktúra. Na zápis sa používa tá istá optická a mechanická sústava, ako pri čítaní disku.

Konštrukcia


Pre optické mechaniky sa používa štandardný formát mechaník tzv. 5.25“ formát. Mechanicky je to plechové šasi, ktoré v sebe skrýva mechanizmus na zavedenie média, motory na pohon – rotáciu média a mechanický vozík s optickou sústavou a laserom. Mimo toho sa tu nachádzajú dosky elektroniky, riadiace obvody, radiče, prevodníky a komunikačný interface.

Typy mechaník


  • CD ROM (číta CD)
  • CDRW (číta CD, zapisuje CD)
  • DVD (číta DVD)
  • CDRW/DVD combo (číta CD a DVD, zapisuje CD)
  • DVDRW (číta CD, DVD DL DVD, zapisuje CD a DVD)
  • DVDRW DL (číta CD, DVD, DVD DL, zapisuje CD, DVD, DVD DL)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára