pondelok 26. mája 2014

Tabuľkové kalkulátory


  • definujte vývoj a charakteristiku tabuľkových kalkulátorov 
  • definujte pojem bunka, absolútna adresa, relatívna adresa 
  • popíšte funkcie tabuľkových kalkulátorov 
  • popíšte úpravu tabuľky, grafu, import a export dát, filtráciu dát a ďalšie možnosti využitia 
  • tabuľkového kalkulátora Excel riešte príklad podľa zadania 

Vývoj

Myšlienka elektronického spracovania tabuliek bola prvýkrát načrtnutá v " Budgeting Models and System Simulation " od Richarda Mattessicha. Prvýkrát sa začali využívať v účtovníctve. Program LANPAR bol prvý program, základ pre budúci vývoj tabuľkových procesorov. Samotný vynález tabuľkového procesora ale náleží Dan Bricklinovi. Legenda hovorí, že Bricklin sledoval svojho univerzitného profesora na Harvarde robiť tabuľku výsledkov výpočtu na tabuli. Keď chcel profesor opraviť chybu alebo zmeniť parameter , musel nudne mazať a prepisovať množstvo následných záznamov v tabuľke. Bricklina to doviedlo k myšlienke replikovať proces na počítači. Preto napísal v r 1979 VisiCalc .



V prvej polovici 80. rokov bol najrozšírenejším tabuľkovým procesorom Lotus 1-2-3 . Z mnohých jeho konkurentov sa ako najúspešnejší ukázal Microsoft Excel. Ten slávil úspechy so svojim grafickým užívateľským rozhraním a využitím myši najprv na počítačoch.

Od začiatku 21. storočia je kladený oveľa väčší dôraz na vzhľad. Tabuľkové procesory začínajú meniť svoju podobu ( Excel 2002 > 2003 > 2007 ; IBM Lotus Symphony Spreadsheets ; OpenOffice.org Calc 1.x > 2.x > 3.x ; ... ) nielen zmenou ikon a farebnými prechodmi, v niektorých prípadoch dochádza k použití nového rozvrhnutia panelov - Ribbon.

Charakteristika


Tabuľkový procesor patrí medzi najrozšírenejšie programy v oblasti ekonomiky, štatistiky a manažmentu. Program Microsoft Excel je jeden z programov balíčka Microsoft Office. Ďalej je čoraz rozšírenejší otvorený softvér Open Calc z balíka Open Office. Základné prostredie tvoria bunky zoradené do riadkov a stĺpcov. Jeho výhodou je ľahké vytvorenie tabuľky a spracovanie údajov do grafov, ale slúži aj ako textový procesor. Ponúka zostrojenie rôznych druhov tabuliek a grafov, ktoré môžu byť:

  1. s matematickými funkciami
  2. štatistické tabuľky
  3. prezentačné tabuľky
  4. finančné tabuľky




V okne tabuľkového kalkulátora môžeme vidieť menu a nástrojové lišty, s ktorými môžeme pracovať. Miesto priestoru na písanie textu sa tu nachádza tabuľka, priamo nad ňou stavový riadok. Tabuľka sa skladá z polí. Polia tvoria riadky a stĺpce. Stĺpce sú označené písmenami, riadky číslicami . Každé pole je označené ako súradnica.Všetky tabuľkové kalkulátory vedia plniť dole a napravo, niektoré aj doľava a nahor. Vie vypočítať pr.: výpočet dane z príjmu, simuláciu hospodárskych výsledkov, províziu obchodnej siete a analýzu kurzu akcií.

Funkcie tabuľkových kalkulátorov


Tabuľkové kalkulátory majú množstvo funkcií: vkladať stĺpce a riadky medzi nimi existujúce a ich vypúšťanie, nastavenie šírky stĺpca a výšky riadku, hľadanie a zámena textu a čísiel v bunkách, zamknutie bunky – ochrana pred zmenou, automatický formát bunky podľa pripravených vzorov, vkladanie grafu, obrázkov a ďalších objektov do tabuľky, výpočet riešení sústav rovníc, kontrola pravopisu v texte bunky, triedenie údajov zadaných do bunky tabuľky, možnosť umiestnenia ovládania tabuliek a vlastných programov do tabuľky...umožňuje užívateľovi vytvoriť si svoj vlastný program.

Absolútne a relatívne cesty


Absolútna cesta určuje, ako sa k danému súboru alebo adresáru dostať z koreňa.
Napr. /home/meno/
Jednotlivé adresáre v strome sa oddeľujú lomítkom. Absolútna cesta začína lomítkom.

Relatívna cesta určuje, ako sa k danému súboru dostať z aktuálneho adresára.
Napr. ak aktuálny adresár je /home/meno/, tak relatívna cesta k /home/meno/text.txt je len text.txt
Relatívna cesta nezačína lomítkom. Relatívna cesta môže ísť aj hore do nadadresára, pomocou .. (dvoch bodiek) napr. /home/meno/text.txt je to isté ako ../../text.txt

V príkazoch ls, cd a ďalších môžeme používať absolútne aj relatívne cesty.


Každá bunka


Môže obsahovať číslo, text, výraz funkcie. Veľmi často sa stretávame s prípadom, keď chceme spočítať nejaký výraz pre veľké množstvo hodnôt. V takom prípade stačí nám vyplniť stĺpce hodnotami a zadať výraz do jednej bunky. Do ostatných buniek môžeme výraz plniť. Výraz môže byť niekedy zložitý, preto si treba uvedomiť prioritu operátora a dodržiavať syntax zápisu funkcie. Tabuľkový kalkulátor obsahuje aj nápoveď, ktorá nám umožní ľahko požadovanú funkciu správne zadať. V bunkách môžeme nastaviť ich formát, t.j. Zarovnanie bunky, front, štýl, veľkosť písma, farbu podkladu bunky, jej orámovanie a formát čísiel.

Grafov je veľké množstvo


A väčšina druhov má nastavené parametre, takže výsledné možnosti vzhľadu je nekonečne veľa. Grafy si môžeme vyberať zo širokej škály:

  • stĺpcový
  • pruhový
  • spojnicový
  • koláčový
  • prstencový
  • bodový
  • povrchový
  • bublinový
  • valcový
  • kužeľový
  • plošný
  • pavučinový


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára