sobota 24. mája 2014

Internet, história, služby internetu


  • definujte pojem Internet, a jeho históriu
  • popíšte služby siete Internet, interaktívnu a neinteraktívnu komunikáciu
  • definujte ISP,IP adresa, URL, doména, DNS
  • definujte pojmy http, html, internetový prehliadač
  • definujte pojem bezpečnosť informácií v sieti
  • vysvetlite pojem počítačová netiketa


Internet


Internet je voľné pripojenie počítačov do siete. Takto pripojené počítače využívajú na vzájomnú komunikáciu medzi sebou internetové protokoly a každý počítač na tejto sieti má jednoznačnú IP adresu. Pre ľahšiu orientáciu na internete sa začali používať tzv. domény. Doménou je napríklad všeobecne uznávaná skratka, akou je napr .sk pre Slovensko, org pre registrované organizácie a mnoho iných. Doménová skratka sa využíva aj ako koncovka www stránky. Podľa tejto koncovky vieme jednoznačne určiť na stránke ktorého štátu sa práve nachádzame.

História internetu


ARPANET - vznik prvej PC siete na vojenské účely. Spočiatku boli prepojené 4 počítače, neskôr ich počet narastal. Spočiatku boli zosieťované počítače v jednej spoločnosti a takáto sieť sa začala označovať ako sieť typu LAN (Local Area Network). Postupom času sa počet podnikových sietí rozrástol. Vznikol sieťový operačný systém Novell, ktorý zabezpečoval vzájomnú komunikáciu počítačov. Lokálna sieť vyžadovala množstvo nového hardweru. Išlo najmä o kabeláž, konektory, servery a rôzne iné prvky sietí, z ktorých sa viaceré používajú až dodnes.

Postupne vznikla potreba prenosu elektronických údajov na diaľku mimo podnikovej siete. Začali vznikať BBS-ky. Tento typ prenosu začal využívať v tom čase existujúce telefónne linky. Aj tu vznikli viaceré technické novinky, ako napríklad modem (Modulátor a Demodulátor signálu). Toto zariadenie sa s veľkým úspechom používa až dodnes.

Využívanie počítačových sietí sa veľmi rýchlo začalo rozširovať. Najprv to bolo využívanie prepojenia podnikových sietí navzájom. Tie na prepojenie vzdialených prevádzok používali privátne (vlastné, alebo prenajaté telefónne linky). Neskôr vznikla potreba komunikácie aj medzi rôznymi podnikmi navzájom napr: podnik a peňažný ústav. Takto sa začala počítačová komunikácia rozširovať aj mimo privátnych podnikových sietí. V súčasnosti sa na komunikáciu používa protokol TCP/IP (Transmissed Control Protokol / Internet Protocol).

Vznikla sieť sietí – Internet. Na jeho používanie vznikli viaceré prehliadače, ako NetScape Navigátor, neskôr Internet Explorer. S rozvojom internetu sa začali vytvárať internetové stránky. Vzniklo konzorcium w3c, ktoré prijalo určité štandardy, ktoré sa s malými obmenami používajú až dodnes. Jedným z takýchto štandardov bol štandard HTML – (Hyper Text Markup Language). Začali sa vytvárať internetové stránky www, ktoré v sebe spájajú text, grafiku a multimédiá.


Služby internetu



WWW – umožňuje prezeranie stránok. Je to informačná služba internetu. Komunikácia cez službu WWW môže byť interaktívna (TALK, IRC, ICQ, MSN Messnger, Skype, diskusné forum) alebo neinteraktívna (e-mail, blog)
FTP – služba, ktorá umožňuje prenos súborov. Je staršia ako služba www.
TELNET – slúži na pripojenie k vzdialenému PC tak, aby sme mohli využívať jeho prostriedky,
Elektronické obchodovanie
Internet banking – služba, ktorá umožňuje klientovi banky komunikovať s bankou. Komunikácia vyžaduje niekoľkoúrovňové overovanie totožnosti prostredníctvom hesiel. Neodporúča sa používať na verejne prístupných počítačoch.

Interaktívna komunikácia - Pri interaktívnej komunikácii užívatelia vymieňajú informácie v reálnom čase. Teda ON-LINE. Okamžite reagujú jeden na druhého textovými správami, hlasovou komunikáciou, alebo cez tzv. videokonferencie. Na interaktívnu komunikáciu sa používajú špeciálne programy. Talk, IRC, ICQ, videokonferenčné programy ako MS NetMeeting, Skype, MSN Web Messenger, Yahoo Messenger.

Neinteraktívna komunikácia - Pri neinteraktívnej komunikácii užívatelia nemôžu okamžite reagovať. Teda informácie, ktoré sú vyslané jednou osobou sa k adresátovi dostanú po istom čase a ten na ne reaguje (ak reaguje) s istým časovým odstupom. Za neinteraktívnu komunikáciu sa považuje SMS, odkazová schránka, e-mail, blog.

ISP

Poskytovateľ internetových služieb (ISP) je spoločnosť, ktorá zvyčajne za poplatok poskytuje prístup na Internet. Najbežnejším spôsobom pripojenia k poskytovateľovi internetových služieb je pripojenie pomocou telefónnej linky (telefonické pripojenie) alebo širokopásmové pripojenie (káblové alebo DSL). Mnohí poskytovatelia internetových služieb poskytujú aj doplnkové služby, napríklad e-mailové kontá, webové prehľadávače alebo priestor na vytvorenie webovej lokality.

IP ADRESA

IP adresa je logická (jedinečná) adresa sieťového zariadenia. Adresa IP je (v protokole IP verzie 4) 32-bitové číslo, takže teoreticky existuje 4 294 967 296 (viac než 4 miliardy) možných adries. Je nepraktické a nepohodlné pracovať s takto zapísaným číslom, preto sa 32 bitov adresy IP delí na štyri 8-bitové čísla (číslo v rozsahu 0-255), ktoré sa zapisujú v desiatkovej sústave oddelené bodkou, napríklad 207.142.131.205.

Adresa IP je buď priamo priradená nejakému sieťovému rozhraniu, alebo je prideľovaná dynamicky pomocou DHCP (Dynamic Host Control Protocol) servera.

URL ADRESA

Na lepšiu prácu s internetovými adresami sa k adrese IP väčšinou viaže nejaké meno (angl. hostname), napr. www.wikipedia.org. Prevod mien a adries IP je zabezpečovaný mechanizmom DNS (Domain Name System), t. j. celosvetovo organizovaným množinou serverov, ktoré udržujú záznamy o registrovaných doménach a im pridelených adresách IP. Ak teda v prehliadači zadáte adresu „www.wikipedia.org“, hľadá sa v zoznamoch týchto DNS-serverov príslušná adresa IP, na ktorú je potom presmerovaná vaša požiadavka.

HTTP

Hypertextový prenosový protokol (angl. hypertext transfer protocol), skr. HTTP, je protokol pre prenos html dokumentov medzi servermi a klientmi služby WWW. Pôsobí ako primárna metóda prepravy informácií na WWW. Pôvodný účel bol poskytovať prostriedky pre publikáciu a získavanie HTML stránok. HTTP je protokol definujúci požiadavky a odpovede medzi klientmi a servermi. HTTP klient (označovaný ako user agent), ako webový prehliadač zvyčajne začne požiadavku nadviazaním TCP spojenia na určenom porte vzdialeného stroja (štandardne port 80).

Internetové prehliadače

Webový prehliadač alebo webový prezerač alebo web browser (z angl.) je aplikačný softvér umožňujúci používateľovi zobrazenie a interakciu s HTML dokumentmi hostovanými na webových serveroch alebo na lokálnom súborovom systéme. Medzi prehliadače dostupné pre PC patria napr.: Internet Explorer, Firefox, Opera, Google Chrome, Safari, Midori a pod.

DNS (angl. domain name system)




Systém názvov domén alebo systém mien domén alebo systém doménových mien, ukladá prístup k informácii o názve stroja  a názve domény v istej distribuovanej databáze v počítačových sieťach ako internet a prekladá IP adresy na názvy.

NETIKETA

Pojem netiketa vznikol z dvoch slov - NE (Net) a ETIKETA (súbor pravidiel slušného správania). Netiketa je akási pomyselná zbierka pravidiel a zásad, ktorá by sa mala v internetovom svete dodržiavať. Základy popisu netikety sú definované v anglicky písanom dokumente RFC 1855.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára