sobota 24. mája 2014

Ochranné prvky (poistky, ističe, chrániče)

●      popíšte a vysvetlite spôsob použitia ochranných prvkov : poistka, istič a chránič
●      porovnajte spôsob použitia ochranných prvkov
●      vymenujte ochrany pred úrazom elektrickým prúdom v normálnej prevádzke



Ochranné prvky



  • poistky
  • ističe
  • napäťový chránič
  • prúdový chránič


Poisty, ističe a chrániče sú vypínacie ochranné prvky. Odpojenie vykonajú automaticky ochranné prvky v čase kratšom, než by boli účinky elektrického prúdu na ľudský organizmus škodlivé. Čas vypnutia závisí od menovitého napätia zariadenia, jeho uzemnenia a kriviek úrazovosti.

Poistky

Sú jednorazové istiace prvky chrániace obvod pred nadprúdom (skrat a preťaženie). Skladajú sa z pevného poistkového spodku, odmontovateľnej hlavice a vymeniteľnej vložky. Vložka obsahuje tavný drôtik, ktorý je súčasťou obvodu. Jeho prierez je dimenzovaný podľa vypínacieho prúdu, pri ktorom má poistka reagovať. Po prekročení vypínacieho prúdu sa tavný drôtik pretaví a poistka mechanicky preruší obvod.

Ističe

Sú samočinné istiace prvky chrániace obvod pred nadprúdom (skrat a preťaženie). Na skrat reaguje skratová spúšť tvorená elektromagnetickou cievkou. Tá po prechode skratového prúdu vytvorí elektromagnetické pole, ktoré silovým pôsobením odtiahne hlavné kontakty. Okrem hlavných kontaktov istič má aj vedľajšie (opaľovacie) kontakty, ktoré šetria hlavné kontakty pred oblúkom. Oblúk je zhášaný v zhášacej komore (deionizačnej mriežke), do ktorej opaľovacie kontakty ústia. Na preťaženie reaguje bimetalom (dvojkov s rozličnou tepelnou rozťažnosťou), ktorý sa pri preťažení ohýba a mechanicky berie so sebou aj kontakty.

Časti ističa



  1. ovládacia páčka
  2. aretačný mechanizmus
  3. kontakty
  4. prívodná svorka
  5. bimetalový pás
  6. regulačný prvok na nastavenie hodnoty medzného prúdu
  7. elektromagnetická spúšť
  8. zhášacia komora


Prúdový chránič

Prúdový chránič je elektrické zariadenie, zabezpečujúce elektrický obvod tak, aby došlo k rýchlemu odpojeniu obvodu v prípade, že dôjde k úniku (aj relatívne malej) časti elektrického prúdu mimo chránený obvod (tzv. chybový alebo poruchový prúd). K takejto situácii môže dôjsť napr. pri priamom dotyku uzemneného ľudského tela so živou časťou obvodu.

Využitie prúdových chráničov

  • ochrana pred priamym a nepriamym dotykom
  • ochrana pred požiarom, spôsobeným zvodovým prúdom
  • ochrana pred poškodením prístrojov zvodovým prúdom


Ochrana pred úrazom elektrickým prúdom v normálnej prevádzke


Ide o ochrany so zamedzením dotyku živých častí.

  • Ochrana izolovaním živých častí
  • Ochrana krytmi alebo prepážkami
  • Ochrana zábranou
  • Ochrana polohou
  • Doplnková ochrana prúdovými chráničmi


Ochrana izolovaním živých častí

Živé časti musia byť úplne pokryté izoláciou, ktorú je možno odstrániť len jej poškodením. Účelom izolácie je zabrániť dotyku živých častí. Izolácia musí byť schopná trvalo vydržať mechanické, chemiské a tepelné namáhanie v prevádzke.



Ochrana zábranou

Účelom zábrany je zabrániť neúmyselnému náhodnému dotyku so živými časťami, nie však úmyselnému dotyku zámerným prekonaním prekážky v normálnej prevádzke.

Ochrana polohou

Princíp ochrany spočíva v umiestnení živých častí od miesta obsluhy do takej vzdialenosti, aby ich človek s prázdnymi holými rukami nedosiahol. Vzdialenosti dosahu ruky od živých častí sa v novej norme delia podľa kategórií napätia a podľa toho,či ide o vonkajšie alebo vnútorné zariadenie.

Doplnková ochrana prúdovým chráničom

Podstata je v samočinnom odpojení EZ od zdroja v prípade, ak by chránenou neživou časťou prechádzal poruchový prúd, ktorý by presiahol povolenú medzu 30 mA. Prúdový chránič chráni EZ umiestnené za transformátorom. Čas vypnutia chrániča je do 0,2 s. Je to jediná ochrana, ktorá chráni obsluhu pri dotyku živej a neživej časti EZ.

Ochrana krytmi alebo prepážkami

Krytie je medzinárodne označované symbolom ( IP kódom ;IP=International Protection=medzinárodná ochrana), ktorý ozančuje stupne ochrany krytom pred dotykom nebezpečných častí, pred vniknutím pevných cudzích telies alebo proti vniknutiu vody. Označuje sa IP XX (X sú číslice).

Prvá číslica nadobúda hodnoty 0 až 6 a označuje ochranu pred vniknutím pevných cudzích telies.
Druhá číslica nadobúda hodnoty 0 až 8 a označuje ochranu pred vniknutím vody.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára