nedeľa 6. októbra 2013

KT - Edge siete a NGN

Tento článok nadväzuje na predošlý článok o prístupových sieťach.

Vývoj elektronických komunikačných sietí je v súčasnej dobe spojený s riešením sietí novej generácie, tzv. NGN (Next Generation Networks).  NGN vychádzajú z predpokladu, že používatelia chcú používať multimediálne služby s jedným spoločným koncovým zariadením – telefónom, videom a počítačom v jednom, kdekoľvek a kedykoľvek. NGN sú obvykle postavené na IP protokole a preto sa niekedy používa termín all-IP. Existuje aj ďalšia skratka, ktorú zaviedla spoločnosť British Telecom, a to 21CN (21st Century Networks). Pre podporu tohto modelu riešenia bola snaha vytvoriť všeobecnú, jednoduchú, rozšíriteľnú a technologicky nezávislú platformu vývoja elektronických komunikačných služieb. Prostredníctvom tejto platformy je možný prístup k službám a aplikáciám cez rôzne typy prístupovej siete. Prispôsobenie medzi prístupovými sieťami a transportnými sieťami zabezpečujú práve siete edge.

Základnou myšlienkou NGN je vytvorenie jedinej siete, ktorá prenáša všetky typy informácie a služieb. Hlavnými znakmi NGN je paketový prenos informácie a poskytovanie všetkých typov služieb (telefónne, textové, obrazové, audio, video a dáta) elektronických komunikačných sietí. Architektúra NGN je založená na oddelených vrstvách: prístupovej a transportnej vrstve – vrstva prenosu, riadiacej vrstve a vrstve sieťových služieb (vrstva manažmentu). Služby sú nezávislé na transportnej vrstve. NGN sa usiluje sa vlastne o to isté, o čo sa snažila širokopásmová ISDN založená na ATM, len inými prostriedkami.


Iné NGN koncepcie sú na obr.27, kde je znázornená architektúra podľa spoločnosti CISCO : 


Edge siete v NGN nepredstavujú samostatné rozľahlé siete. Sú tvorené uzlami, ktoré prispôsobujú prevádzku v prístupových sieťach prevádzke po transportných sieťach. Preto je možné edge siete považovať za časť celkovej prenosovej siete, aj keď ich realizácia je v jednom mieste celkovej siete.

Aj keď NGN koncepcia nie je zatiaľ v plnej miere implementovaná, vyvíjajú sa technológie, ktoré patria do koncepcie NGN. Technológie, ktoré riešia problematiku edge sietí/uzlov zabezpečujú dve základné funkcie: 
  • Prispôsobenie/ premena MM –multimediálnych prenosov na paketový prenos 
  • Signalizácia
V súčasnosti sa využívajú služby:

  • IP telefónia/ VoIP (Voice over IP) - hlasová služba, ktorá umožňuje prenos hlasu v sieťach s prepojovaním paketov a založených na protokole IP. 
  • Triple Play - je marketingový pojem pre poskytovanie dvoch širokopásmových služieb vysokorýchlostného internetu, IP televízie a úzkopásmovej telefónnej služby cez jednoduché širokopásmové pripojenie.
  • kde sú služby digitálnej televízie 
  • IPTV alebo Televízia cez internetový protokol je systém, šírené prostredníctvom IP protokolu cez počítačové siete čo môže byť súčasťou dodávky širokopásmového pripojenia. (streaming, online telka, youtube)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára