sobota 8. júna 2013

Nastavenie proxy

(Anonymné browsovanie po internete)



Čo je to proxy server? 


Proxy server je server počítačovej siete, ktorý umožňuje klientom nepriame pripojenie k inému serveru. Funguje ako sprostredkovateľ medzi klientom a cieľovým serverom, prekladá požiadavky klienta a oproti cieľovému serveru vystupuje ako klient. Prijatú požiadavku potom odosiela naspäť klientovi. Môže ísť tak o špecializovaný hardvér, ako aj o softvér bežiaci na počítači. Servery proxy sa obvykle používajú v sieťach organizácií a firiem. Používatelia, ktorí sa pripájajú na Internet z domu, obvykle nepoužívajú server proxy, môžete sa s ním stretnúť napríklad pri pripájaní na FTP server alebo pri web stránkach začínajúcich na https://.

Aplikačný proxy server je server špeciálne určený pre určitý protokol resp. aplikáciu. S jeho pomocou je možné analyzovať obsah komunikácie, prípadne ju pozmeniť (napr. odstraňovanie reklám z HTTP požiadaviek, blokovanie webových stránok podľa obsahu,...) alebo ukladať požiadavky do vyrovnávacej pamäte - cache ( napr. ukladanie kópií často navštevovaných webových stránok ) , a tak zefektívniť komunikáciu.

Prečo sa používa proxy server? 

Ochrana súkromia

Pre cieľový server je klientom proxy server a nie pôvodný klient. To má za následok, že cieľový server nepozná IP adresu pôvodného klienta. Prevažne u webových proxy serverov nie je toto opatrenie stopercentné, keďže niektoré z nich pridávajú adresu klienta do upravenej požiadavky. Úpravou požiadavky však možno ešte viac zvýšiť súkromie, a to odstraňovaním cookies alebo iných informácií (napr. referrer – informácie o poslednej navštívenej stránke).

Efektívnejší výkon komunikácie

V prípade, že sa niektoré požiadavky klienta opakujú (napr. požiadavka na stiahnutie Wikipédie, dotazy na DNS a pod.), môže si proxy server uložiť odpoveď do vyrovnávacej pamäte (cache) a odpoveď odoslať priamo klientovi - bez toho aby predal komunikáciu až k cieľovému serveru.

Bezpečnosť

Aplikačný proxy server môže analyzovať komunikáciu, zisťovať prítomnosť vírusov, šifrovať a dešifrovať prichádzajúce požiadavky a podobne.

Pripojenie viacerých klientov k internetu

Preklad IP adries, tzv. NAT umožňuje oddeliť intranet od internetu (typicky s pomocou firewallu).
Viac o službe NAT si môžete prečítať v   >>tomto<<   článku.

Nastavenie proxy servera


Určite poznáte proxy weby ako anonymouse, hidemyass alebo iné podobné stránky slúžiace na anonymné prehliadanie webu. A určite sa vám postavili vlasy dupkom z toho ako mrznú... Preto, pokiaľ z nejakého dôvodu potrebujete zabezpečiť na webe svoju anonymitu (keďže niektoré weby si logujú vašu IP adresu a následne vás môžu "vystopovať"), je lepšie použiť nastaviť proxy server priamo vo vašom prehliadači, ktorý bude možno fungovať o niečo rýchlejšie. Závisí samozrejme od toho, na aký proxy server narazíte.

O čo sa ideme pokúsiť je vlastne z klasického pripojenia vaše PC -> web server vytvoriť pripojenie, ktoré bude fungovať takto: vaše PC -> proxy -> web server.
Pokiaľ nepoznáte nijaký proxy server, cez ktorý sa chcete pripojiť, napíšte do googlu proxy list, alebo rovno kliknite na   >>túto<<   stránku a vyberte si zo zoznamu nejakú IP adresu a k nej PORT. Upozorňujem, že drvivá väčšina z nich bude pomalá a časť z nich možno vôbec nebude fungovať. Treba vyskúšať. Prípadne, ak sa vám nechce nastavovať proxy ručne, existujú na to  aj programy, napr. >>tento<<

Ďalší postup už nebudem rozpisovať, pretože na stránke Univerzity Komenského v BA som našiel dobrý príklad ako nastaviť proxy pre rôzne prehliadače, tak tu dávam iba odkazy, aby môj článok nebol príliš dlhý. Samozrejme, miesto IP adresy a PORTU, ktorý používa UNIBA si dosadíme vlastné:

Na záver si neodpustím (ako si všimnete do budúcnosti, takmer vo všetkých mojich článkoch nájdete odkazy z youtube xD ) jedno video, po ktorom už určite budete mať, čo sa týka použitia proxy serverov, jasno.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára